09 Ocak 2025

Yasin Aktay o fotoğrafa niye girdi?

Yasin Bey belli ki Esad’ın devrilmesinin heyecanına kendisini kaptırmış, soğuk kanlı düşünse çektirmeyeceği bir fotoğraf karesine girmiş. Bu kadar heyecanlanmamış olsaydı, Erdoğan’ın dost olmaya çalıştığı bir ülkenin aradığı terörist ile yan yana olmazdı

Yasin Aktay, Muhammed El Colani (gerçek ismiyle Ahmed El Şara) ve Mahmud Fethi (soldan sağa)

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı ve eski AKP Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Yeni Şafak gazetesinde yazılar yazıyor.

18 Aralık günü HTŞ lideri Ahmet El Şara ile Şam’da yaptığı bir röportajı gazetesinde yayınladı.

Söyleşinin basın tarihine geçmeyeceğini söyleyebilirim.

“Her zaman devrimin yanında olan Türk halkına mesajınız nedir?” gibi sorular sormuş, yanıtlar almış.

Dün Ertuğrul Özkök, “Orta Doğu’da dengeleri sarsacak bir fotoğraf” başlıklı bir yazı yazdı.

Yazıda sözünü ettiği fotoğraf, Aktay’ın, El Şara’ya yaptığı ziyaret sırasında Şam’da çekilmiş olmalı.

Ertuğrul, fotoğraftaki üçüncü kişiye dikkat çekiyor.

Üçüncü kişi 2015 yılında Mısır Başsavcısı Hişam Bereket’i öldürdüğü gerekçesiyle idam cezasına çarptırılmış, firar ettiği için cezası infaz edilememiş Mahmud Fethi.

Mahmud Fethi, Mısır tarafından bir savcıyı katletmekten arandığı dönemde Suriye’de HTŞ kontrolü altındaki İdlib’de miydi Türkiye’de miydi gibi bir soru çıkıyor ortaya.

Elbette ülkesine iade edildiğinde idam edilecek kişilere sığınma hakkı verilmesi insani hukukun bir gereği.

Ancak Türkiye’nin bu konuda çok hassas davranmadığını da biliyoruz.

Muhammed Recebi ve Sait Temcidi isimlerindeki iki genç, İran’da protesto gösterilerine katıldıkları için “İran İslam Cumhuriyeti’ni hedef alarak şiddet olayları ve kundakçılık yapmakla” suçlanmış, idam cezasına çarptırılmışlardı.

Türkiye bu iki genci bir ay gözaltında tuttuktan sonra İran’a iade etmişti.

Yasin Aktay, bir cinayet hükümlüsü teröristi yanına alıp Ahmet El Şara ile fotoğraf çektirirken, Türkiye’de iktidar partisinin genel başkanının eski danışmanı sıfatını haiz olduğunun bilincindeydi diye tahmin ediyorum.

Tam da Sisi ile “kardeş” olmuşken bu fotoğrafın çektirilmesi o kadar iyi olmadı gibi geliyor bana.

Yasin Bey belli ki Esad’ın devrilmesinin heyecanına kendisini kaptırmış, soğuk kanlı düşünse çektirmeyeceği bir fotoğraf karesine girmiş.

Bu kadar heyecanlanmamış olsaydı, Erdoğan’ın dost olmaya çalıştığı bir ülkenin aradığı terörist ile yan yana olmazdı.

Tabii "Mahmud Fethi, Mısır’dan kaçtıktan sonra nerede saklandı" sorusu da ortada duruyor.

Umalım ki Mahmud Fethi, Türkiye’de değil, İdlib’de, HTŞ’nin kontrol ettiği bölgede saklanmış olsun.

Ve yine umalım ki Yasin Aktay, yanına Fethi’yi de alıp, El Şara’ya ziyarete gitmemiş olsun.

* * *

Yolsuzluk böyle normalleşiyor

Kuzey Marmara otoyolunda geçiş garantisi sayısı durduk yere 136 milyon adet arttırıldı. Eski Türkiye’de olsa, bu kararı alan, uygulayan siyasetçilerin Yüce Divan’da yargılanmaları söz konusu olabilirdi, AKP Türkiye’sinde bu mümkün değil

CHP’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz’ın açıkladığına göre Kuzey Marmara otoyolunda geçiş garantisi sayısı durduk yere 136 milyon adet arttırıldı.

Böylece Kalyon, Kolin, Cengiz ve Limak’ın işlettiği otoyolda geçiş garantisi sayısı 344 milyon adete çıkmış.

“Durduk yerde arttı” diye yazdım ama durmayan bir şeyler mutlaka vardır.

Müteahhitlerin cepleri şişerken başka ceplerde de hareket başlamıştır.

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Türkiye’deki bütün araçlar Kuzey Marmara Otoyolu’ndan 22’şer kez geçse bile 2025 yılı için garanti edilen toplam araç geçiş sayısı tutturulamıyor” diyor.

Bu otoyol için ihaleye çıkıldığında tespit edilen bir garantili geçiş sayısı var.

Herkes hesabını kitabını buna göre yaptı, ona göre tekliflerini verdi.

Şimdi ortada fol yok yumurta yokken garantili geçiş sayısının artırılması, hatırı sayılır bir kamu kaynağının bu dört şirkete aktarılması anlamına geliyor.

Böyle bir “kıyak” durduk yerde yapılmaz.

Durduk yerde yapılmayacağı gibi herhangi bir yetkilinin de boyunu aşar.

Eski Türkiye’de olsa, bu kararı alan, uygulayan siyasetçilerin Yüce Divan’da yargılanmaları söz konusu olabilirdi.

AKP Türkiye’sinde bu mümkün değil.

Bakıyorum da kimsenin umurunda değil.

Hükümetten bağımsız medyada bir defa haber oluyor, bu işleri takip eden bir milletvekili açıklamalar yapıyor, sonra pufff!

Ne ilgili bir bakan çıkıp bu artışın neden yapıldığını açıklama gereği hissediyor, ne de herhangi bir Cumhuriyet savcısı “bu ciddi bir yolsuzluk ihbarı, bir bakayım bu iş nasıl olur” diyebiliyor.

Vatandaşın çoğunluğunun zaten umurunda bile değil, öyle anlaşılıyor.

Yolsuzluk ve usulsüzlükler o kadar yaygınlaştı ki vatandaş artık bunu yeni bir normal olarak görüyor.

Yüksek bedelli kamu ihalelerinde ortaya çıkan bu tablonun bir başka pratik sonucu daha alt kademelerde küçük yolsuzlukların meşruiyet kazanmasına da neden oluyor.

Yüz milyonlarca doların bir kalem darbesiyle bazı ceplere aktarılmasının tek bir nedeni olabileceğini bilen küçük memurlar da kendi çaplarında “işlerini biliyorlar.”

Bunun sonucunda Türkiye, Yolsuzluk Algı Endeksi puanları ciddi ölçüde düşüş gösteren 12 ülke arasında yer alıyor.

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin 2023 raporuna göre Türkiye, yolsuzluk algı endeksinde 180 ülke arasında 115. sırada.

Türkiye’nin notu 100 üzerinden 34.

Rabbim bunu da siyasal İslamcıların iktidarına nasip etti.

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara'da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi'nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini bir süre yürütmektedir.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazetesi ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevi Kara Harp Okulu'nda yapıldıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe geri döndü. Gelişim Yayınları'nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınlandı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucusu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğu yapıldı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yıl sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda ise Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğüne getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu'nun CEO'luğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018'den itibaren T24'te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi kitap olarak yayınlandı. 

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Popülist bir sivil darbeye ne kadar hazırız?

Türkiye’de güçler ayrılığının hâli ortada. Cumhurbaşkanı sadece yürütmeyi değil, yasama ve yargıyı da kontrol ediyor. İdarenin anayasal sınırlarının dışında hareket edebilmesini önleyecek kurumlar, yargı ve yasama organları doğrudan idareye bağlı. Buna ‘güçlü bir değişim için kuvvetli bir figür bekleyen’ halkın otoriterizme olan eğilimini de ekleyelim. Türkiye demokrasisini bekleyen darbe tehlikesi burada yatıyor…

Ne oldu da iktidar bir Meclis olduğunu hatırladı?

Hükümetin uygun gördüğü bir DEM Parti heyeti İmralı’ya gitti, Öcalan ile görüştü ve dönüşte de TBMM’deki parti gruplarını tek tek ziyaret ederek bilgi verdi. Bütün bu zaman içinde konuyla ilgili kendisine bilgi verilmeyen, “abi sen bu işlere ne diyorsun” denilmeyen bir tek kişi var: Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan gölgede kalmaya kararlı

İmralı Heyeti'ne AKP adına randevunun TBMM Grup Başkanı tarafından verilmesi dikkat çekici. Partinin genel başkanı Erdoğan, heyet ile görüşmeyecek... Belli ki DEMP heyeti ile birlikte bir fotoğraf karesinde bir arada görünmek istemiyor ve Öcalan’ın PKK’ya söz geçirip geçiremeyeceği konusunda kuşkulara sahip...

"
"